Geschiedenis

1978

De geschiedenis van Studentenvereniging Volupia begint in 1978, de vereniging is opgericht onder de naam THWADO op 8 september 1978. De letter TH zijn afkomstig van Toegepaste Huishoud Wetenschappen, het huidige Facility Management. De letters WA van Wachtendonck, de oude naam van de school (toen nog Hogeschool Heerlen en later Hogeschool Limburg). De letters DO waren afkomstig van de Diëtiek Opleiding, een opleiding die nu geheel van de Zuyd Hogeschool is verdwenen.

1989 - 1990

De geschiedenis van onze geliefde vereniging gaat verder in het schooljaar 1989 – 1990. Toen kwam de nieuwe opleiding Food & Business erbij en werd het duidelijk dat de naam THWADO niet meer voldeed. Het werd tijd voor een nieuwe naam, die zou aanspreken, goed in het gehoor zou liggen en die bovendien iets van de sfeer van de vereniging zou weergeven.

1990 - 1991

Het werd uiteindelijk Volupia, Godin van het aangename leven. Een zeer toepasselijke naam voor hetgeen waar onze studentenvereniging voor staat, namelijk “Een aangenaam studenten leven”. In het schooljaar 1990 – 1991, was het voor het eerst dat de vereniging onder deze naam functioneerde.

1992

Een aantal leden van Volupia betreden het muzikale vlak en vormen in 1992 de band Volumia. De naam, afgeleid van Volupia, werd ter plekke bedacht na een optreden op één van de jaarlijkse gala’s van Volupia. De band groeit uit tot één van de populairste popgroepen uit de jaren ’90 en scoort hit na hit als “Hou me vast”, “Afscheid” en “Het is over”.

1997 - 1998

In het schooljaar 1997 – 1998 zijn de opleidingen Ergotherapie en Logopedie onder de hoede van Volupia gekomen. Sinds die tijd hebben studenten van deze opleidingen een groot aandeel binnen de vereniging verworven.

1998

Vanaf september 1998 zijn alle faculteiten ondergebracht in de nieuwbouw aan Nieuw Eyckholt. Hiermee kwamen ook studenten van andere opleidingen bij Volupia en al gauw stond de vereniging open voor alle opleidingen van Zuyd. Helaas moesten we met het oude gebouw ook afscheid nemen van Sociëteit ‘De Duikboot’, de gezelligste plek in school. Het was de schuilplek bij uitstek tijdens de pauzes en ‘gemiste’ lesuren. Een poolbiljart, twee flipperkasten, fotoplay, voetbaltafel, verse koffie, verscheidene soorten thee en heerlijke stoelen en banken maakten dit tot de studie- en ontmoetingsplek bij uitstek.

2001

De Sociëteit is al een aantal jaar ondergebracht in het pand van café Miller-Time. Hoewel door velen omschreven als dé Sociëteit van Heerlen is ‘De Tijd’ i.v.m. faillissement van het café genoodzaakt om te verhuizen. In 2001 neemt Volupia de kelder onder Hotel Max (Later Amrath Hotel) over van de Rotary Club Heerlen.

2003

Op 8 september 2003 bestond de vereniging 25 jaar. Dit is uiteraard op grootse wijze gevierd met een complete feestweek. Hoogtepunt waren een lustrumfeest en reünie met optredens van o.a. Johan Vlemmix, Bosten Tea Party, Do, Big Benny & DJ Joost van Dijk.

2005

Het jaar 2005 kent opnieuw roerige tijden in Heerlen, want de sociëteit (toenmalig pand onder Hotel Max) wordt onveilig verklaart door de brandweer. Na verschillende tijdelijke onderkomens te hebben gehad, waaronder Café Pelt & de Raadskelder, vestigt ‘De Tijd’ zich midden in het centrum van Heerlen in Cafe Je-zus boven de Kromme Toeter.

2008

Het jaar 2008 stond wederom in het teken van een lustrum. De vereniging bestaat inmiddels 30 jaar. Verschillende activiteiten worden door het jaar heen georganiseerd en het jaar wordt afgesloten met een reünie en een groot feest.

2011 heden

De volgende jaren heeft Volupia een transitie ondergegaan. De ‘nieuwe generatie’ studenten heeft zich aangediend en de vereniging ontwikkelt zich nog steeds elke dag. Het is een vereniging van, voor en door leden. Iedereen kan en mag zijn stukje eraan bijdragen en kan hier zo zijn eigen draai aan geven! Hierdoor ontstonden de laatste jaren een heleboel mooie initiatieven en activiteiten. Een van de grootste en tastbaarste veranderingen van de afgelopen jaren is ‘de verhuizing naar de andere kant van de gang’. Onze vorige sociëteit, de Oude Sociëteit ‘De Tijd’, kampte met capaciteitsproblemen. Door de verhuizing naar Café Boven, wat nu onze nieuwe Sociëteit ‘De Tijd’ is. Bij een andere ingang van het oude trappenhuis, hebben wij in samenwerking met de Kromme Toeter een grotere sociëteit tot onze beschikking.

Echter houden we ook vast aan een aantal oude tradities. Activiteiten als de weekendbreak, gala, kroegentocht, sinterklaasfeest en de inauguratie zijn elk jaar weer hoogtepunten. Naast deze traditionele activiteiten zijn er de afgelopen jaren wel meerdere hoogtepunten geweest. Zoals het 35-jarige Lustrum, wat geheel in stijl in kasteel Hoensbroek werd gevierd. Of de Biero d’Volupia, waar de eerste slachtoffers al om 24:00 naar huis moesten. En zo zijn er nog talloze andere momenten waar leden, oud-leden en overige gasten naar terugkijken. 

Maar het belangrijkste wat in de hele geschiedenis van S.V. Volupia terug valt te vinden is er nu nog steeds, de sfeer en het ons-kent-ons gevoel. Dat bijna iedereen elkaar kent, dat elke donderdag begint met ‘één biertje’ en dat maar eentje nooit lukt, dat je iedereen kan aanspreken of om hulp kan vragen, dat iedereen schaamteloos zijn dansmoves laat zien en dat de sociëteit wekelijks openstaat voor iedereen. Juist dat unieke gevoel willen wij, als Volupia, doorgeven aan de toekomstige generaties! 

Bel ons
Mail ons
Sociëteitsavonden

Dinsdag: 21:00 - 00:00

Donderdag: 21:00 - 01:30

Since 1978

Opgericht in 1978 en vernoemd naar de Romeinse godin van het aangename leven.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube
Bezoek ons
00:00 / 03:27

Aantal bezoekers

Akerstraat 3

6411 GV, Heerlen

© 2020 by Volupia