top of page

Geschiedenis

1978

De geschiedenis van Studentenvereniging Volupia begint in 1978. De vereniging is opgericht onder de naam THWADO op 8 september 1978. De letter TH zijn afkomstig van Toegepaste Huishoud Wetenschappen, het huidige Facility Management. De letters WA van Wachtendonck, de oude naam van de school (toen nog Hogeschool Heerlen en later Hogeschool Limburg). De letters DO waren afkomstig van de Diëtiek Opleiding, een opleiding die nu geheel van Zuyd Hogeschool is verdwenen. 

1989 - 1990

De geschiedenis van onze geliefde vereniging gaat verder in het schooljaar 1989 – 1990. Toen kwam de nieuwe opleiding Food & Business erbij en werd het duidelijk dat de naam THWADO niet meer voldeed. Het werd tijd voor een nieuwe naam, die zou aanspreken, goed in het gehoor zou liggen en die bovendien iets van de sfeer van de vereniging zou weergeven.

1990 - 1991

Het werd uiteindelijk Volupia, Godin van het aangename leven. Een zeer toepasselijke naam voor hetgeen waar onze studentenvereniging voor staat, namelijk “Een aangenaam studenten leven”. In het schooljaar 1990 – 1991, was het voor het eerst dat de vereniging onder deze naam functioneerde. 

1992

Een aantal leden van Volupia betraden het muzikale vlak en vormden in 1992 de band Volumia. De naam, afgeleid van Volupia, werd ter plekke bedacht na een optreden op één van de jaarlijkse gala’s van Volupia. De band groeit uit tot één van de populairste popgroepen uit de jaren ’90 en scoort hit na hit als “Hou me vast”, “Afscheid” en “Het is over”. 

1997 - 1998

In het schooljaar 1997 – 1998 zijn de opleidingen Ergotherapie en Logopedie onder de hoede van Volupia gekomen. Sinds die tijd hebben studenten van deze opleidingen een groot aandeel binnen de vereniging verworven. 

1998

Vanaf september 1998 zijn alle faculteiten ondergebracht in de nieuwbouw aan Nieuw Eyckholt. Hiermee kwamen ook studenten van andere opleidingen bij Volupia en al gauw stond de vereniging open voor alle opleidingen van Zuyd. Helaas moesten we met het oude gebouw ook afscheid nemen van Sociëteit ‘De Duikboot’, de gezelligste plek in school. Het was de schuilplek bij uitstek tijdens de pauzes en ‘gemiste’ lesuren. Een poolbiljart, twee flipperkasten, fotoplay, voetbaltafel, verse koffie, verscheidene soorten thee en heerlijke stoelen en banken maakten dit tot de studie- en ontmoetingsplek bij uitstek. 

2001

De Sociëteit is al een aantal jaar ondergebracht in het pand van café Miller-Time. Hoewel door velen omschreven als dé Sociëteit van Heerlen is ‘De Tijd’ i.v.m. faillissement van het café genoodzaakt om te verhuizen. In 2001 nam Volupia de kelder onder Hotel Max (Later Amrath Hotel) over van de Rotary Club Heerlen. 

2003

Op 8 september 2003 bestond de vereniging 25 jaar. Dit is uiteraard op grootse wijze gevierd met een complete feestweek. Hoogtepunt waren een lustrumfeest en reünie met optredens van o.a. Johan Vlemmix, Bosten Tea Party, Do, Big Benny & DJ Joost van Dijk. 

2005

Het jaar 2005 kent opnieuw roerige tijden in Heerlen, want de sociëteit (toenmalig pand onder Hotel Max) wordt onveilig verklaart door de brandweer. Na verschillende tijdelijke onderkomens te hebben gehad, waaronder Café Pelt & de Raadskelder, vestigt ‘De Tijd’ zich midden in het centrum van Heerlen in Cafe Je-zus boven de Kromme Toeter. 

2008

Het jaar 2008 stond wederom in het teken van een lustrum. De vereniging bestaat inmiddels 30 jaar. Verschillende activiteiten worden door het jaar heen georganiseerd en het jaar wordt afgesloten met een reünie en een groot feest.

2011

De daaropvolgende jaren innoveerde Volupia, en een flinke aanwas aan nieuwe studenten zorgt voor reuring en sensatie, maar vooral diverse inbreng. Het is een vereniging van, voor en door leden. Iedereen kan en mag zijn of haar stukje bijdragen en kan hier zo zijn eigen draai aan geven! Hierdoor ontstonden steeds meer mooie initiatieven en activiteiten. Echter houden we ook vast aan een aantal oude tradities. Activiteiten als de weekendbreak, gala, kroegentocht, sinterklaasfeest en de inauguratie blijven elk jaar weer hoogtepunten.  

2013

Naast deze traditionele activiteiten zijn er natuurlijk meerdere hoogtepunten geweest. Denk aan het 35-jarige Lustrum, wat geheel in stijl in kasteel Hoensbroek werd gevierd. Of de Biero d’Volupia, waar de eerste slachtoffers al om 24:00 naar huis moesten. En zo zijn er nog talloze andere momenten waar leden, oud-leden en overige gasten graag naar terugkijken.  

2014

Een van de grootste en tastbaarste veranderingen van de recente geschiedenis is ‘de verhuizing naar de andere kant van de gang’. Onze vorige sociëteit, de oude Sociëteit ‘De Tijd’, kampte met capaciteitsproblemen. Door de verhuizing naar Café Ha-zus (Boven), wat nu onze nieuwe Sociëteit ‘De Tijd’ is, hebben wij in samenwerking met de Kromme Toeter een grotere sociëteit tot onze beschikking. Hierdoor kunnen wij als vereniging meer studenten voorzien in het aangename studentenleven. 

2015

In 2015 was het dan zover: Serious Request in Heerlen! In samenwerking met lokale ondernemingen en goede doelen droegen leden hun steentje bij. Ludieke acties en evenementen typeerde de voorafgaande maanden en tijdens de betreffende week waren Volupianen dag en nacht op het plein te vinden. Zowel achter de tap en chocomelk stands, als voor het glazen huis. Belangrijker nog, de verder ontplooide saamhorigheid van deze generatie Volupianen zou de opvolgende jaren tekenen. 

2018

Een volgend hoogtepunt was toen onze vereniging 40 jaar werd en daarmee in 2018 haar 8e lustrum mocht vieren. Dit is natuurlijk goed gevierd met verschillende activiteiten door het jaar heen. Het hoogtepunt was wel toen alle generaties Volupianen werden verwelkomd bij de reünie borrel in ‘De Tijd’, waar oude herinneringen werden opgehaald en nieuwe herinneringen gemaakt. In een tijdscapsule zijn toen Volupiaanse voorwerpen verzameld voor later en bij de hoeve Auberge de Rousch te Heerlen is later uitgebreid gedineerd met natuurlijk een aansluitend spectaculair feest. 

2020-2021

In deze periode is ook Volupia genoodzaakt af te zien van haar ludieke, nieuwe en traditionele fysieke activiteiten. Leden proberen elkaar zo veel mogelijk te ondersteunen en creatieve Volupianen zorgen er uiteindelijk voor dat onze vereniging ook digitaal het welzijn van haar leden kan bevorderen. Onder andere radio Volupia werd geïntroduceerd, met spontane uitzendingen voor tijdens de studie. Ook online bierproeverijen, quizzen en cursussen worden in deze tijd manieren om voor een aangenaam studentenleven te zorgen. Zelfs voor reguliere activiteiten wordt dan een digitaal alternatief verzonnen want eerlijk is eerlijk, wie wil er nou niet digitaal beerpongen!?!  

2023

In dit jaar bestond onze vereniging alweer 45 jaar. Dit betekend dat het 9e lustrum van Volupia gevierd mocht worden. Er is hiervoor dus ook weer een groot feest neergezet in het centrum van Heerlen. Ook horen hier typische Volupiaanse activiteiten bij. Echt een feest om niet te vergeten en op naar het 10e lustrum van Volupia.

Heden

Elk jaar weer dient een ‘nieuwe generatie’ studenten zich aan en de vereniging ontwikkelt zich nog steeds elke dag. Maar het belangrijkste wat in de hele geschiedenis van S.V. Volupia terug valt te vinden is er nu nog steeds, de sfeer en het ons-kent-ons gevoel. Dat bijna iedereen elkaar kent, dat elke donderdag begint met ‘één biertje’ en dat maar eentje nooit lukt. Dat je iedereen kan aanspreken of om hulp kan vragen, dat iedereen schaamteloos hun dansmoves laat zien en dat de sociëteit wekelijks openstaat voor iedereen. Juist dat unieke gevoel willen wij, als Volupia, doorgeven aan de toekomstige generaties! 

bottom of page